• Startsida
  • / Arkitekten bakom Väsby Entré har avlidit

Arkitekten bakom Väsby Entré har avlidit

Under torsdagen kom nyheten att den irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid har avlidit. Upplands Väsby har som enda kommun i Norden fått en arkitektonisk vision uppritad av den världsberömda arkitekten.

Zaha Hadid har tagit fram en konstnärlig vision för Väsby Entré, en utveckling av området kring Upplands Väsby station. Projektet innehåller bland annat mer än 1 000 nya bostäder i flerfamiljshus och lokaler på 30 000 kvadratmeter för butiker och kontor.

– Zaha Hadids vision för Väsby Entré är spektakulär och inspirerande med sina futuristiska former. Som kommun känner vi oss djupt hedrade över att ha blivit utvalda som hennes första och enda projekt i Norden, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Samarbetet mellan Upplands Väsby kommun och Zaha Hadid inleddes 2012 efter omfattande medborgardialoger om hur området borde utformas.

– Under flera medborgardialoger framförde kommuninvånarna tydliga önskemål om att stationsområdet skulle få en spännande och minnesvärd arkitektur. Vi är oerhört glada över den inspiration som visionen har gett oss i utvecklandet av Väsby Entré, säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef för Väsby Entré.

Upplands Väsby kommun investerar cirka 850 miljoner kronor i Väsby Entré under en tioårsperiod, vilket gör projektet till en av de största satsningarna i kommunens historia. Arbetet med Väsby Entré kommer att pågå i flera etapper och väntas vara klart 2026.

Kontakta oss

Senast uppdaterad: 6 september 2017