• Startsida
  • / Väsbyhem ger nytt liv åt järnvägsparkens byggnader
Henriksborg som är en av de kulturbyggnader som renoverats i järnvägsparken.

Henriksborg som är en av de kulturbyggnader som renoverats i järnvägsparken.

Väsbyhem ger nytt liv åt järnvägsparkens byggnader

Kulturbyggnaderna i järnvägsparken ska öppnas för allmänheten och bli till glädje för stora och små. Väsbyhem planerar för satsningar i den historiska parkmiljön redan i sommar.

Kommunala bostadsbolaget Väsbyhem tar över ansvaret för driften av de kulturbyggnader som renoverats i järnvägsparken. Planen är att skapa en miljö som blir till glädje för alla i Väsby.

 – Vi tror att Väsbyhem som satsar i området också är bäst lämpade för att sköta driften av våra kulturbyggnader. Vi ser med spänning fram emot att se hur husen blir till glädje för alla Väsbybor, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Vad det blir för aktiviteter ska Väsbyhem återkomma till. Redan i sommar kan det dyka upp en glasskiosk eller food truck i parken, men det styrs av restriktionerna och pandemiläget i sommar.

Upplands Väsby kommun har långtgående planer på att utveckla stationsområdet till ett resecentrum med kringliggande bostadsområden. Väsbyhem är en av aktörerna som kommer att förverkliga det nya området som går under namnet Väsby Entré.

 – Järnvägsparken har potential att bli ett uppskattat område. Vi vill åt samma känsla som när vi arrangerade julmarknaden där för två år sedan. Den lockade mycket publik och parken blev Väsbybornas. Det vill vi åstadkomma med hjälp av byggnaderna i parken, säger Väsbyhems VD Amra Barlov Lindkvist.

Upplands Väsby kommun och Väsbyhem har kommit överens om att befintliga kulturmärkta byggnader och värdefulla miljöer i parkområdet ska bevaras. Henriksborg, Lilla Huset, Villa Korpkulla och ett förrådshus har varit i eftersatt skick. Byggnaderna har inom projektet Väsby Entré nyligen genomgått en omsorgsfull renovering utvändigt.

Senast uppdaterad: 7 juni 2021