Personal ordnar aktiviteter för elever efter skolan
Elever på Väsby skola kommer att erbjudas aktiviteter efter skoltid för att alla ska få möjlighet till en meningsfull fritid. Satsningen drar igång efter höstlovet med bland annat fotboll, basket och matlagning.
Efter höstlovet startar personal på Väsby skola en rad aktiviteter för eleverna efter skoltid. Målet är att fler barn ska erbjudas meningsfull sysselsättning efter skoldagen och att elever inte lockas in i skadliga miljöer, såsom gäng med koppling till kriminell verksamhet.
Aktiviteterna kommer att ske på måndagar, onsdagar och fredagar. På programmet står bland annat fotboll, basket, musik, teater och matlagningskurser.
Väsby skolas initiativ
Initiativet kommer från Väsby skola och finansieras delvis med pengar som den politiska ledningen öronmärkt till satsningar på social hållbarhet.
– Att satsa på en meningsfull och utvecklande fritid för barn och unga är en del av kommunens kraftsamling kring det mycket viktiga förebyggande arbetet. Jag är tacksam och väldigt glad över det engagemang som Väsby skolas personal visar för sina elever, säger utbildningsnämndens ordförande Suzanne Enell (S).
Även utbildningskontoret skjuter till ekonomiska och administrativa resurser för att möjliggöra projektet. Målet med satsningen är att erbjuda en meningsfull fritid till de ungdomar som inte har råd eller av annan anledning inte är med i någon idrottsförening.
I stället för att bara förlita oss på ideella krafter i föreningarna har vi tänkt igenom vad vi kan göra själva, här och nu. Nu har ett femtontal anställda på skolan anmält sitt intresse för att planera och genomföra aktiviteter efter elevernas skoltid, säger Daniel Schmidt som är elevstödjare på Väsby skola.
Meningsfull fritid
Förhoppningen är att eleverna på sikt ska slussas in i Väsbys lokala idrottsföreningar och att de hittar fram till en sysselsättning som kan vara genom hela skoltiden. Även idrottsföreningarna kommer att engageras i verksamheterna på olika sätt.
Verksamheten drar igång efter höstlovet. Att delta är gratis och som vanligt kan eleverna kombinera sitt deltagande med att besöka intilliggande fritidsgården, Väsbygården.
Målet är att utveckla ett skollag i fotboll och basket, men också andra lagsporter kan bli aktuella. Daniel Schmidt drömmer om att även vårdnadshavare ska bli engagerade, bjudas in till språkkaféer och liknande.
Konflikterna minskar
När vi ordnar sysselsättningar på rasterna så märker vi att konflikter minskar drastiskt. Att ordna detta hjälper till att behålla lugnet bland ungdomar också efter skolan. I framtiden kanske vi kan engagera vårdnadshavare genom olika aktivteter, vilket långsiktigt är bra för att öka tryggheten både på skolan och bland eleverna.
Väsby skola har tidigare brottats med elevfrånvaro och en hög andel underkända elever. Efter senaste läsåret ser skolan att andelen elever med gymnasiebehörighet ökar kraftigt. Förbättringen sker efter en rad effektiva insatser för att få fler elever att klara skolgången.
Ska skolan satsa på undervisning eller uppfostran? Svaret på den frågan är både och. När vi har möjlighet att komplettera vårdnadshavarnas roll genom att aktivera deras barn efter skolan så vill vi förstås göra det. Vi är övertygade om att detta stärker sammanhållningen mellan eleverna, motverkar insocialisering i kriminalitet och stärker elevernas förutsättningar i skolan, säger skolans rektor Johan Segerfeldt.
Väsby skola är en kommunal grundskola med cirka 620 elever, från förskoleklass till årskurs 9.